Využití pohankového meditačního sedáku

Vyuziti_pohankovy_sedak_tab

Popis širokého využití pohankového meditačního sedáku:

Turecký sed: Nohy jsou zkřížené před tělem, sedací kosti na sedáku, páteř směřuje rovně vzhůru, ruce na kolenou nebo v klíně. Používá se obvykle při meditacích.
V této pozici dochází k uvolnění kloubů na nohou, prokrvení oblasti pánve a celkovému zklidnění.
(Název této pozice z meditační praxe jógy je Sukhásana)

Meditacni_sedak_12cm_turecky_sed_sedyMeditacni_sedak_18cm_turecky_sed_sedivy

 

Klasické sezení: Sedíme na sedáku jako na židli, nohy před tělem v různém úhlu. Právě to, jaký úhel svírají kolena, určuje jak je pozice pohodlná. Pokud máte obtíže s koleny atp., je vhodnější vyšší sedák, klidně i 30 cm. Sezení na něm se potom více podobá sedu na židli. Používá se také při meditacích, ale oblíbené pro čajové koutky, místo sedací soupravy, dětské pokojíčky atp.

Meditacni_sedak_12cm_klasicke_sezeni_sedyMeditacni_sedak_18cm_klasicke_sezeni_sedy

 

Sezení s nohama pod sebou (Japonský sed - seiza):
Nohy jsou podél sedáku, opřené o nárty o podložku. Tento typ sedu se používá u ohebnějších jedinců při meditacích, dále potom terapeuti shiatsu ho používají při shiatsu terapii.  Tato pozice posiluje prsty u nohou, lýtka, kolena i stehna, a protahuje nárty. Působí na lepší cirkulaci krve v nohou.
(Název této pozice z meditační praxe jógy je  Vadžrásana - pozice diamantového sedu)

Meditacni_sedak_12cm_seiza_sedyMeditacni_sedak_18cm_seiza_sedivy

 

Mladá a moderní svobodná (free) kancelář

 Podlozka_na_kancelarskou_zidli1_min

 

Pohankové sedáky už dávno nejsou určené jen pro pár jogínů a alternativců. Sedáky používají zákazníci například k lepšímu sezení na klasické nebo kancelářské židli.

Sedák díky náplni z pohankových slupek lépe podepře páteř, sedací kosti se zaboří do důlků v sedáku a vzniká tak dobrá opora pro Vaše záda. Při dlouhodobém sezení je žádoucí měnit polohu sedu. Sedáky se tak dostávají do Vaší kanceláře či pracovny a pozitivně působí na Vaše zdraví.

  Podlozka_na_kancelarskou_zidli_min

 

Další využití při sezení na židli je umístit sedák na podlahu a položit na něj chodidla. Vznikne tak podložka, která zaprvé podepře nohy, čímž zvedne kolena. Sedícímu jsou lehce masírovány plosky nohou, díky pohankovým slupkám uvnitř sedáku. Dochází tak k lepšímu prokrvení a prohřátí nohou. I tato poloha je prospěšná pro správné sezení.

 Meditacni_sedak_pod_nohama_min

 

Součást bydlení

Další místo pro sedák v domácnosti se nachází v obývací části, kde se lidé scházejí a také sedávají návštěvy. Sedák je vhodný pro posezení při pití kávy nebo čaje, povídání, sledování filmů nebo fotek z rodinné dovolené. 

Ideálním bytovým doplňkem se sedák stává pro mladé lidi, kteří vědí, že se ještě budou stěhovat a nechtějí mít příliš mnoho nábytku, například na studentských kolejích nebo nájemních bytech. Několik sedáků tak může nahradit sedací soupravu a křesla. 

 

Celostní architektura

Naše pohankové polštáře a sedáky bývají součástí interiérů tak zvané celostní architektury. Nejen pro bydlení, ale například restaurace, čajovny atp.

 

Způsoby sezení ukazuje video:

Kategorie Meditační sedáky/polštáře - koupit produkt